Vil du høre mere om vores møbelleverings- og monteringsservice? Ring til os på 89 87 82 35

SÅDAN GØR DU DIT LIFE SCIENCE LABORATORIUM MERE BÆREDYGTIGT

Dato

SÅDAN GØR DU DIT LIFE SCIENCE LABORATORIUM MERE BÆREDYGTIGT

Laboratorier er ansvarlige for store mængder kulstofemission på verdensplan. Life science-industrien har i mange tilfælde været overset i den grønne omstilling, men nu er bæredygtighed for alvor kommet på dagsordenen.

I denne artikel gennemgår vi, hvordan du kan understøtte mere bæredygtig drift i dit laboratorium.

Hvad er et bæredygtigt laboratorium?

Det kan være en udfordring at drive et decideret bæredygtigt laboratorium, da udstyr og vitale systemer ofte kører dag og nat. Laboratorieudstyr som f.eks. laboratoriefrysere med ultralav temperatur bruger meget energi. Det er en udfordring at reducere forbruget af energi og vand i et laboratorium uden at gå på kompromis med driften.

Det er dog muligt at skabe et mere bæredygtigt laboratorium ved at have en bevidst tilgang til hver enkelt del af forsyningskæden.

Et bæredygtigt laboratorium implementerer energi- og ressourcebesparende praksisser på så mange områder som muligt for at reducere sin indvirkning på miljøet. Dette kan omfatte følgende:

  • Implementering af processer til at reducere energi- og vandforbruget
  • Affaldshåndtering for at minimere og sortere affald
  • Anvendelse af produkter fremstillet af genbrugsmaterialer
  • Genanvendelse af f.eks. plastdele

Hvordan man designer et bæredygtigt laboratorium

Et typisk laboratorium bruger fem til ti gange så meget energi og vand pr. kvadratmeter som en typisk kontorbygning Dette skyldes især ventilation og udsugningsanordninger, energiforbrugende udstyr, der genererer varme, adgang døgnet rundt (nogle gange), fejlsikre backup-systemer og nødstrømsforsyning.

Alle ovenstående er uundværlige komponenter i et laboratorium, men der er nogle ting, man kan gøre for at forbedre et laboratoriums bæredygtighed.

En af de ting, man skal overveje, er energikilden. I store bygninger med meget energikrævende laboratorier kan det være en god idé at overveje et solenergipanel som supplement til forsyningen til laboratoriet. Solceller udsender næsten ingen forurening og gør det muligt for bygningen at være selvforsynende med energi det meste af tiden.

Hvis man vælger de rigtige ventilations- og udsugningssystemer til opgaven, kan man også sænke laboratoriets energiforbrug og dermed dets CO2-aftryk.

Det er vigtigt at designe et laboratorium, så det understøtter en bæredygtig anvendelse Laboratoriet skal være udformet på en måde, der gør affaldshåndtering let.

Når man designer og bygger nye laboratorier, er det vigtigt at overveje hver enkelt af de involverede virksomheder og deres bæredygtighedsprofil. En entreprenør kan f.eks. arbejde indgående med affaldshåndtering og sortering af affald fra byggeprocessen. Hvis man aktivt vælger at arbejde sammen med virksomheder, der har en bæredygtighedsprofil, sikrer man, at alle involverede er bevidste om miljøet og har optimerede processer.

10 tiltag, der vil gøre dit laboratorium mere bæredygtigt

Vi ser på en grønnere fremtid, hvor bæredygtige laboratorier og en klimavenlig håndtering af f.eks. plastikgenstande er en naturlig del af at udføre sit arbejde i laboratoriet.

Nedenfor har vi listet en bæredygtighedstjekliste for laboratorier.

  1. Brug det mest energieffektive udstyr, der er tilgængeligt.
  2. Sluk for udstyret, når det ikke er i brug, sluk lyset, når der ikke er nogen til stede, og sørg for, at der ikke bruges unødvendig strøm.
  3. Reducer brugen af vand så meget som muligt, og rapporter lækager i tide.
  4. Luk stinkskabe, når de ikke er i brug. Dette vil reducere energiforbruget, da stinkskabe er meget energiforbrugende. Sørg for, at der installeres et effektivt og smart BMS (bygningsstyringssystem) for at optimere ventilationsstrømforbruget og reducere luftstrømmene, hvor det er muligt.
  5. Reducer brugen af plastik: Skift f.eks. til glas
  6. Reducer og genbrug emballage. Tal med dine leverandører om emballage, og overvej at bestille i store leverancer.
  7. Genbrug, hvad der er muligt Nogle plastikgenstande kan dekontamineres og bruges igen
  8. Overvej, om det er muligt at bruge mindre farlige kemikalier.
  9. Reducer overforbrug ved at minimere mængden af indkøbte materialer. Overvej delt eller færre stykker udstyr, hvis det er muligt.
  10. Skab en bæredygtig arbejdskultur ved at tale med dine kolleger og dele ideer.

Vil du vide mere?

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker rådgivning om dit laboratorieprojekt. Copenspace kan hjælpe dig med alle slags projekter fra mindre opgraderinger til helt nye laboratorier. Vi tilbyder endda en ejendomssøgnings- og vurderingsservice, der hjælper dig med at finde den perfekte ejendom til dit nye laboratorium og tilhørende kontorlokaler.

FLERE
ARTIKLER