Design-Build er et projektleveringssystem, der bruges i byggebranchen. Ved at køre projekter ved hjælp af denne metode indgås både design- og konstruktionstjenesterne (bygge) af et enkelt firma kendt som Design-Build Contractor.

Denne metode står i kontrast til Design-Bid-Build, som i mange lande (inklusive) Danmark er den traditionelle måde at drive projekter på som fx laboratoriebyggeri.

Design-Build kan opdeles i to typer:

1.Entreprenørstyret Design-Build (CLDB)

Med denne metode har bygherren et enkelt kontaktpunkt: Entreprenøren. Her er 3 måder, hvorpå CLDB-projekter kan køres. Design-Build er et projektleveringssystem, der bruges i byggebranchen. Ved at køre projekter ved hjælp af denne metode indgås både design- og konstruktionstjenesterne (bygge) af et enkelt firma kendt som Design-Build Contractor. Denne metode står i kontrast til Design-Bid-Build, som i mange lande (inklusive) Danmark er den traditionelle måde at drive projekter på som fx laboratoriebyggeri.

2. Arkitekt-ledet Design-Build (ALDB)

Her støtter Arkitekten/Ingeniøren bygherren, men bygherren skal lave kontrakter individuelt med underentreprenørerne. 3 måder, hvorpå ALDB kan fungere: Så hvilken metode skal jeg vælge til vores projekt? 

Arkitektstyret Design-Build og Design-Bid-Build er almindelige metoder, der bruges i Danmark pt. Så hvorfor overveje entreprenørstyret Design-Build? Er der ikke en risiko ved at vælge en mindre kendt metode? Kritikere af Contractor-led Design-Build (CLDB)-metoden hævder, at den begrænser klienternes involvering i designet, og entreprenørerne træffer ofte beslutninger, som ligger uden for deres ekspertiseområde. Tilhængere af CLDB-metoden imødegår, at den sparer tid og penge for kunden og giver mulighed for innovation i projektleverancen. Værdi tilføjes, fordi denne metode bringer værditeknik ind i designprocessen i begyndelsen af ​​et projekt. Værdiudvikling kan fortsætte gennem hele projektets varighed, som vist nedenfor: CLDB giver entreprenøren, arkitekterne, ingeniørerne og specialiserede underleverandører mulighed for at finde de bedste løsninger til forskellige aspekter af projektet, før designet er færdigt. CLDB bringer alle medlemmer af et projektteam sammen tidligt i et projekt for at identificere og adressere omkostninger, tidsplan og konstruktionsmuligheder. Propenenter argumenterer for, at resultatet er lindring af konflikt mellem arkitekter/ingeniører/entreprenør og bygherren og mindsker risikoen for designfejl. Når først designet er færdiggjort i et Design-Bid-Build-scenarie, hævder fortalere, at den største mulighed for besparelser allerede er gået tabt, da designet nu er fastgjort i fine detaljer. Risikoen er derfor større for klienten. Den samlede projekttid forlænges også, da projekteringen skal være helt færdig, før tilbud & byggeri kan påbegyndes. Denne faktor er vist i nedenstående diagram:

CLDB betyder, at ansvaret for projekteringsfejl ligger hos Entreprenøren (Design-Builder), hvilket fritager bygherren for ansvar og ansvaret for at lede projektet. Men er disse fordele ved CLDB nogensinde blevet bevist? Forskning om dette emne er blevet udført i USA. Undersøgelser om valg af projektleveringssystemer af Victor Sanvido og Mark Konchar fra Pennsylvania State University fandt, at design-build-projekter leveres 33,5 % hurtigere end projekter, der er designet og bygget under separate kontrakter (Design-Bid-Build). Sanvido og Konchar viste også, at design-build-projekter bygges 12% hurtigere og har en enhedspris, der er 6,1% lavere end design-bid-build-projekter. Hvilken type metode tilbyder Copenspace? Vi arbejder med Contractor-led Design-Build (CLDB) metoden for at give dig de ovennævnte fordele. Vi tilbyder dig et enkelt kontaktpunkt for hele projektet fra de indledende ideer og konceptdesign til det sidste lag maling og et komplet laboratorium. Mange kunder spørger, om vi kan designe og bygge kontorrum såvel som laboratorierum. Svaret er ja, 90% af vores projekter omfatter tilhørende kontorarealer – konstruktionen af ​​disse rum foregår i sync med laboratoriekonstruktionen. Download vores brochure HER for at finde ud af, hvordan vi gør det. Her er 7 fordele for dig som klient ved at bruge Copenspace og CLDB-metoden:

  1. HUSKERE LEVERING – Samarbejdsprojektledelse betyder, at arbejdet afsluttes hurtigere med færre problemer.
  2. OMKOSTNINGSBESPARELSER – Vores sfæriske tilgang til projekter muliggør effektivitet og innovation.
  3. BEDRE KVALITET – Vi arbejder for at opfylde ydeevnebehov, ikke minimumsdesignkrav.
  4. ENKEL ANSVAR – Copenspace er alene ansvarlig for omkostninger, tidsplan og ydeevne.
  5. MINSKET ADMINISTRATIV BYRDE – Samarbejdsprojektledelse betyder, at arbejdet afsluttes hurtigere med færre problemer.
  6. REDUCERET RISIKO – Vores team påtager sig yderligere risici.
  7. REDUCEREDE RETSKRAV – Ved at lukke garantihuller kan du praktisk talt eliminere retskrav.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *