Vil du høre mere om vores møbelleverings- og monteringsservice? Ring til os på 89 87 82 35

Hvordan Desginer Man Et Sikkert Laboratorie? De Fem Vigtigste Sikkerhedsforanstaltninger

Dato

Hvordan Desginer Man Et Sikkert Laboratorie? De Fem Vigtigste Sikkerhedsforanstaltninger

Der er meget, man skal tage højde for, når man designer et laboratorie, men sikkerhed er måske den vigtigste faktor at medregne. Et laboratorie er nemlig en arbejdsplads, der kræver særlig brugerbeskyttelse og et ventileret og sterilt arbejdsmiljø.

Men hvordan designer man et laboratorie, som understøtter en sikker arbejdsplads for laboratoriepersonalet? Læs denne artikel og bliv klogere på de fem vigtigste sikkerhedsforanstaltninger i et laboratorie.

Beskyttelsesudstyr

Det giver næsten sig selv, at der skal være beskyttelsesudstyr tilgængeligt i et laboratorie. Handsker, masker og beskyttelsesbriller er blandt det mest udbredte udstyr, man finder i laboratorier.

Beskyttelsesudstyret afhjælper alvorlige skader på laboratoriepersonalet, hvis der opstår uheld med eksempelvis kemikaliespild, så personalet ikke får det på huden eller i øjnene.

Beskyttelsesudstyret skal være lettilgængeligt og tydeligt markeret i laboratoriet, sådan at personalet kan komme til det hurtigt og let, hvis uheldet er ude.

Justerbart inventar

Hvis laboratoriet er indrettet specifikt til det planlagte arbejde, kan man undgå ulykker. Netop derfor er flytbart og fleksibelt inventar en sikkerhedsmæssig fordel, da man på den måde kan indrette laboratoriet forskelligt alt efter forsøgenes karakter.

Fleksibelt inventar såsom hæve-/sænkeborde er oplagt på alle arbejdspladser – inklusivt laboratorier. Det giver laboratoriepersonalet mulighed for at justere deres arbejdsstillinger, så det passer til at kigge ind i et mikroskop i længere tid ad gangen for eksempel.

Det er efterhånden en selvfølge med hæve-/sænkeborde på alle kontorarbejdspladser i dag. Flytbart og fleksibelt inventar en sikkerhedsmæssig fordel, fordi man på den måde kan indrette laboratoriet forskelligt alt efter forsøgenes karakter.

Read more about the three largest manufacturers of laboratory furniture in Denmark here.

Overflader

Et laboratorie skal være rent, og derfor er det vigtigt at overveje, hvilke overflader man udfører forsøg på. Laboratorieborde skal være både robuste, vandtætte og lette at rengøre, og overfladen skal kunne tåle syrer, baser, opløsningsmidler og meget andet.

Nedenfor kan du læse mere om de fem mest anvendelige overflader til laboratorieborde:

  • Laminatbordplader er den mest anvendte overflade i laboratorier, fordi laminat er robust overfor mange typer af kemikalier, varmeafgivende udstyr og kan tåle vand. Dog kan slag og slid give problemer, da man risikerer at overfladen løsner sig.
  • Epoxybordplade kan anvendes ved særligt krævende laboratorieopstillinger. Epoxy er modstandsdygtigt overfor aggressive kemilier og er særdeles let at rengøre, desinficere og vedligeholde. Epoxy er ligesom laminat følsomt overfor slag og stød og får ridser i længden. Desuden er epoxy tungt, og er derfor ikke at foretrække til fleksible laboratorier, hvor inventar skal kunne flyttes.
  • Bordplader i rustfrit stål er særdeles velegnede til laboratorier, fordi rustfrit stål tåler vand, varme, de fleste kemikalier og er nemt at rengøre.
  • The tabletop is strong in relation to impact and wear and is widely used in special lab environments – for instance a washing section where the tabletop is exposed to a lot of water over time.
  • Keramiske bordplader tåler høj varme og er meget slidstærke fordi de er lavet af sand, ler, sten og naturlige farvepigmenter, som presses sammen under høj varme. Ceramic is suitable in labs where high temperatures, chemical resistance, and high durability is required – often used in fume hood for instance. The ceramic surface is easy to clean and does not absorb liquids or other substances.

Ventilation

Alle laboratorier bør have ventilationsudstyr til at kontrollere temperaturen i laboratoriet. Det sikrer et behageligt arbejdsmiljø og forskning viser, at optimal arbejdstemperatur højner produktiviteten.

I et laboratorie, hvor der arbejdes med farligt materiale, bør ventilationssystemer være endnu mere avancerede, hvilket der også er lovkrav om. Ventilationen skal sikre et godt indeklima først og fremmest, men er også afgørende for at holde luften ren konstant, således at der ikke sker kontaminering og prøver ødelægges.

Når man arbejder med bakterier, som kræver et avanceret biosikkerhedsniveau, bør man designe og bygge laboratoriet med negativt rumtryk. Det sikrer nemlig, at luften konstant ventileres ud af laboratoriet gennem et filter, som forhindrer mikroorganismer i at sprede sig uden for laboratoriet.

Hvis man ønsker at adskille forurenende stoffer og undgå at eksperimenter bliver kompromitteret skal man som tommelfingerregel sørge for at ventilationssystemet sikrer, at rene områder er under positivt tryk og potentielt giftige områder har negativt rumtryk.

Et laboratoriedesign inkluderer desuden ofte udsugning i form af eksempelvis stinkskabe, som bruges til at udføre forsøg med materialer, der afgiver farlige dampe. som bruges til at udføre forsøg med materialer, der afgiver farlige dampe.

Sugearme til at opsamle dampe er også vigtige komponenter i mange laboratorier. Det sikrer, at laboratoriepersonalet undgår at inhalere dampe fra forsøgene, og forhindrer dermed de skadelige virkninger dette kunne have.

Du vil også typisk finde biosikkerhedsskabe, som er designet til at håndtere farlige kemikalier eller giftige stoffer og begrænse risikoen for forurening.

Sikkerhedsskilte

Sikkerhedsskilte ser vi mange steder i hverdagen, og i laboratoriet er ingen undtagelse. Et laboratorie udgør mange forskellige farer, og derfor er der lovkrav om sikkerhedsskiltning.

Skiltenes indhold skal være nemt at aflæse, og følge gængse farvekodningsregler. Vi kender alle sammen det grønne nødudgangsskilt, som vi kan afkode uden at tænke videre over det. Andre eksempler på skilte i laboratoriet kan være førstehjælpsboks, øjenskyllestation og nødinstruktionsskilte i tilfælde af nødsituationer.

Laboratoriet skal i henhold til lov også være udstyret med et sikkerhedsdatablad, for de kemikalier, der benyttes, som bør være tilgængeligt for alle laboratoriebrugere.

Skal vi hjælpe dig med dit laboratorieprojekt?

Mange ulykker kan undgås ved at indtænke farerne i designprocessen, og hvis laboratoriet er indrettet specifikt til det planlagte arbejde, kan man undgå ulykker.

Hvis alle sikkerhedsfunktioner og -foranstaltninger er på plads, kan laboratoriets brugere fokusere på deres arbejde og være mere produktive, end hvis de skulle bekymre sig om sikkerheden.

Hos Copenspace har vi de kompetencer, der skal til for at designe og bygge et sikkert laboratorium. Vi lægger vægt på at lytte til dine behov, samtidig med at vi rådgiver dig i, hvordan dit laboratorium kan designes så sikkert som muligt og så det lever op til alle gældende standarder og lovkrav.

Hvad end du skal bygge et laboratorie fra bunden, udvide eller konvertere eksisterende lokaler kan vi hjælpe dig med både design- og byggeproces.

Kontakt os i dag for at fortælle os mere om dit laboratorieprojekt.

FLERE
ARTIKLER